Bacanje hrane

Najveća komorna sušara na svetu za voće i povrće pretvara otpad u bogatstvo

Svake godine više od 1.3 milijarde tona hrane se baca ili izgubi u lancu hrane, što je ogroman ekonomski i problem zaštite životne sredine. Po podacima FAO za 2017 godinu, voće i povrće ima najveću stopu gubitaka i propadanja u odnosu na druge prehrambene proizvode. Naš projekat ima za cilj da eliminiše ili jako redukuje gubitke koje po ovoj osnovi imaju EU trgovci voća i povrća na veliko i malo, što se procenjuje na 4.4 milijarde evra godišnje.

Rešenja koja nudi konkurencija kreću se od IT usluga do aktivnog pakovanja. Uprkos mnogim kreativnim rešenjima, ovaj uregentni problem je i dalje otvore.

Mi imamo radikalno drugačiju ideju, a to je  uvanje hrane. Naš plan je da sakupimo, preradimo i sačuvamo voće i povrće bre nego što ono postane neupotrebljivo i pre nego što mora da se baci. Najbolja alternativa za ovaj posao je nisko temperaturno komorno sušenje jer obezbeđuje vrhunski kvalitet proizvoda po najboljoj ceni. Međuti, u ovom trenutku, zbog nerešenih tehničkih problema, kapacitet mofderne komorne sušare je ograničen na nekoliko stotina kilograma, što je ogroman nedostatak i prepreka u ovoj konkretnoj primeni. Da bi rešili ovaj problem razvili smo i uspešno demonstrirali najveću komornu sušaru na svetu u relevantnom okruženju (TRL6).

Kroz skalabilan i prenosan poslovni model klijentima će biti omogućeno da pretvotre otpad u bogatsvo (turn Waste Into Wealth-WIW Project). Mi imamo priliku da osvojimo tržišni udeo od 2.4%, što je u startu dovoljno za obrt od 14.4 miliona evra, dobit od 2.85 miliona evra i zapošljavanje novih 85 radnika.