Ovo je NAJBOLJA inovacija u Srbiji 2017.

Posted onLeave a commentCategoriesVesti
Generator inovacija 0
Najbolja inovacija u Srbiji u 2017. u projektu Generator Sosijete Ženeral banke je Poboljšanje rashladne tehnologije, čiji je predlagač i autor Milan Đurica, sa timom koji ćine Tatjana Đurica, Zoran Lovreković i Ranko Pokuševski, a njima je pripala nagrada od milion dinara.
Pobednik: Milan Đurica prima nagradu za najbolju inovaciju
Pobednik: Milan Đurica prima nagradu za najbolju inovaciju

 

Ova inovacija je izabrana, nakon što je prošla veliku konkurenciju od 800 predloga, krug od 40 polufinalista, kao i najuži krug od 10 finalista koji su večeras predstavili svoje inovacije stručnom žiriju, sastavljenom od prestavnika Sosijete ženeral banke, Deleza, Vip mobajla, Kupujem-prodajem, ICT Hub, i portala Paušal.

Milan Đurica, predlagač ove inovacije, objasnio je da su on i njegov tim napravili prototip rashladnog sistema hladnjače koji pruža uštedu energije uz optimalno hlađenje u svim vremenskim uslovima.

Osnovni problem distributera hrane je taj, što je za rashlađivanje vazduha u hladnjačama zimi koristi vazduh, a leti voda. Oni su napravili hibridni sistem koji postiže optimalnu temperaturu nezavisno od spoljnih vremenskih prilika, napravili prototip i testirali ga na sopstvenoj maloj hladnjači od 250 tona.

Kako je objasnio, potencijalnim kupcima će dati da probaju njihovi rešenje i sami se uvere u njegovu efikasnost u roku od 15 minuta, a prednost sistema je u tome što je pored velikih hladnjača primenjiv i na male rashladne uređaje, poput klima uređaja, kakve svi imamo kod kuće. Više o pobedničkoj inovaciji možete pročitati ovde.

 

Među zanimljivim projektima koji su došli do finala nalaze se i proizvođači pametnih materijala, koji dozvoljavaju da se od malog paketa za 20 minuta “napravi” potpuno funkcionalan komad nameštaja (sto, stolica….), kao i budući proizvođači pametnih kutija za skladištenje i distribuciju hrane od ovčije vune, ili autori sistema pametne reciklaže. Sve priče finalista, ali i svih 40 polufinalista mogli ste da čitate na sajtu Blica i na sajtu Generatora.

Pored glavne nagrade, danas je dodeljena i nagrada publike od 500.000 dinara timu “Petguards”, kao i specijalne nagrade učesnicima od strane partnera konkursa.

Generator je bio prilika da učesnici prijave projekte koji su prvenstveno inovativni, autentični i originalni, predstavljaju nov način poslovanja, novi proizvod ili uslugu, odnosno donose vrednost krajnjim korisnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *